Türk Eğitim Vakfı Gönüllü Koşucuları 

Türk Eğitim Vakfı, N Kolay 43. İstanbul Maratonu’nda ‘Kendine Yeten, Geleceğe Yetişen Kızlar’ burs fonu için koştu. Türk Eğitim Vakfı’nın gönüllü 2021 koşucuları; bu yılki maratonda adımlarını, pandemi döneminde eşitsizliğe uğrayan kızlara fırsat eşitliği için attı.

<Türk Eğitim Vakfı Gönüllü Koşucuları 

Türk Eğitim Vakfı’nın pandemi döneminde bursiyerleri üzerinde yaptığı araştırmaya göre kız öğrenciler hanede diğer eğitim gören kişilere göre kendilerini dezavantajlı hissediyor. Kız öğrencilere ev işleri ve hanede yaşayan bakıma muhtaç kişilerle ilgili daha fazla sorumluluk üstleniyor.

 

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi, kız öğrencilerin de eğitime erişimini kısıtlıyor. Türk Eğitim Vakfı’nın kız öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmesine destek amacıyla oluşturduğu ‘’Kendine Yeten, Geleceğe Yetişen Kızlar’’ projesi kapsamında TEV gönüllüleri 4 Nisan’da gerçekleşen N Kolay 43. İstanbul Maratonu’nda kız öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği kapsamında koşarak onların eğitimine katkıda bulundu.  

 

Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) bursiyerleri üzerinde gerçekleştirdiği araştırma, uzaktan eğitime devam eden genç kızların eğitim sürecinde koşullar ve okulla ilgili sorunların yanı sıra ailevi problemler de yaşadığını gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçlarına göre; ders materyallerini alamamak, aile için ekonominin kötüye gitmesi ve aile içinde kız öğrencilere yüklenen sorumluluk onların daha fazla mağdur olmasına yol açıyor.  

  

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay: “Kız çocuklarımızın hayata eşit katılımı yalnızca eğitimle mümkün!” 

 

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, “Hepimizin bildiği gibi Covid-19 salgını, örgün eğitim ve öğretim sürecini derinden etkiledi. Online eğitim sürecinin başlaması ile birlikte özellikle kız çocuklarımızın; ev işi, bakım yükü artarken, sosyalleşme fırsatları ise büyük ölçüde azaldı. Kız çocuklarımızın hayata eşit katılımı yalnızca eğitimle mümkündür. Bu eşitliğe fırsat sunmak ise hepimizin sorumluluğudur. İşte bu farkındalıkla ‘Kendine Yeten, Geleceğe Yetişen Kızlar’ fonuna sunulacak katkılar küçükten büyüğe çok kıymetli. Türkiye’nin ilk kadın doktoru Safiye Ali’yi kendine örnek alan TEV Bursiyeri Zeynep, Türk bilim insanı Canan Dağdeviren’den ilham alan Mühendislik Fakültesi öğrencisi TEV Bursiyeri Melis’in hayallerine destek vermek bizim görevimiz. Bu projemizle kızlarımızın sesi olmak amacıyla herkese destek çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulundu. 

 

 

Farklı fakültelerde eğitim alan ve gelecekte, kendi alanlarında başarılı işlere imza atmak ulaşmak isteyen kız öğrenciler, pandemi dönemindeki eğitim hayatlarını ise şu sözlerle değerlendiriyor:

 

Habibe, Boğaziçi Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğrencisi: “Evimiz küçük olduğu için ders çalışma ve dinleme alanım kısıtlı. Buna ek olarak evde fazla bir alanım bulunmadığı için çoğu etkinlikte aktif rol alamıyorum, her an arkamdaki kapı açılıp bana bir ev işi verilebilir çünkü... Ayrıca eve kapandığım gibi psikolojik olarak da içime kapandım.”