Bolu’da Gölköy Barajı’nın Çehresi Değişiyor

Gölköy Barajı’nın çevresinde Bolu Valiliği koordinesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılması planlanan Gölköy Barajı Rekreasyon Sahası Projesi’nin tanıtımı yapıldı.

<Bolu’da Gölköy Barajı’nın Çehresi Değişiyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Gölköy Tesisleri'nde projenin tanıtım toplantısında konuşan Bolu Vali Ahmet Ümit, “Yaklaşık 10 gündür ülkemizde önce güney illerimizde daha sonra birçok yere sirayet eden yangın olayları yaşanmakta. Bazı provokasyonların dışında devlet ve millet olarak son derece uyumlu, yardımsever ruhu en üst seviyede olan bir süreç yaşadık. Bu süreçte hummalı çalışmaların ardından genel olarak yangınlar kontrol altına alındı.

Yangınlarda kaybetmiş olduğumuz bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Çalışmalarını devam ettiren tüm devlet görevlilerimize ve gönüllülerimize mücadelelerinde başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Devletimize ve milletimize gönülden teşekkür ediyorum. Allah bu ve benzeri felaketlerden tüm insanlığı korusun, hususiyle de aziz milletimizi muhafaza eylesin” dedi.

Bolu’nun turizm yönünden son derece potansiyelli olduğunu belirten Vali Ümit, “İlimiz %65’i ormanlarla kaplı, 172 tane göl veya göleti bulunan, doğa harikası illerimizden birisidir. Aynı zamanda Abant, Gölcük, Yedigöller gibi ülkemizin ve bölgemizin meşhur milli parkları veya mesire alanları bulunmaktadır. Yine malûm olduğu üzere ormanlarda 365 gün 24 saat esasına göre ateş yakılması kanunen yasaktır. Oysa bütün kontrollere rağmen orman içlerinde ateş yakılmasının önünde tam olarak geçilememektedir.

Yaptığımız araştırmalarda vatandaşlarımız piknik yapacak yer bulamadıkları için böyle bir yola başvurduklarını ifade etmektedirler. Buna karşılık ilgili idarelerin izin ve kontrolleri altında olan milli parklarda yani Abant, Gölcük, Yedigöller gibi mesire alanlarımızda piknik yapılması, normal zamanlarda mangal yakılması mümkündür. Her ne kadar son günlerde yaşanan orman yangınları dolayısıyla orman içerisine giriş çıkışlar ve mesire alanlarında ateş yakmak yasaklanmış ise de neticede bu yasaklar vakti geldiğinde kaldırılacaktır. Ancak orman içlerinde ateş yakılması her zaman yasaktır.

Abant, Gölcük ve Yedigöller gibi mesire alanlarımız bu alanda var olan ihtiyacı karşılamaktan çok uzak bulunmaktadır. Bu sebeple yaz aylarında ve kış aylarında kendi şartlarında bu alanlarda ciddi tehlike ve yoğunluklar yaşanmaktadır. Bu yüzden ilimiz genelinde Abant, Gölcük ve Yedigöllere alternatif yeni yerler yapılması gerektiğini bugüne kadar hep söyledik. Bunun acil bir ihtiyaç olduğunu da hepimiz biliyoruz. Bu husus ilimize gelen devlet büyüklerimize de anlatıldı.

Ancak ilk defa bu ihtiyacın giderilmesine yönelik bir projeyi bugün burada tanıtmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Değerli hemşehrimiz Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Fatih Metin Bey tarafından temin edilen ödeneklerin kullanılması suretiyle burada bir mesire alanı inşa edeceğiz. Yani yeni mesire alanı inşallah Gölköy barajının çevresi olacak.

Gölköy barajı çevresi her türlü tedbirlerin alınmasına rağmen gerek yazın gerekse kış mevsiminde vazgeçilmezliği dolayısıyla kalabalıklara maruz kalmaktadır. Buda özellikle çevre temizliğini ve güvenliğini tehlikeye düşürmektedir.

Gölköy Barajı’nın çevresini daha iyi korumak, kontrol altında tutmak, hijyen sürekliliğini sağlamak, aynı zamanda vatandaşlarımızın önemli bir dinlenme alanı ihtiyacını karşılamak amacıyla bu projeyi gerçekleştireceğiz. Burası, özellikle yakınlığı sebebiyle vatandaşlarımızın her zaman rahatça gelip gidebilecekleri, piknik yapabilecekleri, dinlenebilecekleri, rahat bir nefes alabilecekleri, çardaklarıyla, ocaklarıyla, kanepeleri ile, çocuk parklarıyla çok önemli bir tesis olacak, mühim bir ihtiyacı karşılayacaktır.

Bu önemli hizmeti inşallah en kısa zamanda aynı zamanda Barajın hijyen şartlarını da en üst seviyede temin etmek kayıt ve şartıyla yeni sezona kadar vatandaşlarımızın hizmetlerine sunmak istiyoruz.

Bilindiği gibi Sayın Bakan Yardımcımızın ilimize bugüne kadar çok önemli hizmetleri oldu. Örneğin Karadere içme suyu tesislerinin inşaatında, Seben sulama tünelinde ve sisteminin yürütülmesinde, Göynük’te, Gerede’de ve diğer ilçelerimizde doğrudan önemli katkıları oldu. Valiliğimiz dahil daima tüm kurumlarımızın yanında yer aldı. Yine bu önemli hizmetin de planlanmasında, bu noktaya gelmesinde ve bundan sonra da gerçekleşmesinde büyük emeği geçen ve geçecek olan Bakan yardımcımız Sayın Fatih metin beye şahsım ve Bolulu hemşerilerim adına teşekkür ediyorum.

Gölköy barajının çevresinde oluşturulacak olan mesire alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı mühendislerimiz tarafından planlanmış, projelendirilmiş ve ihale aşamasına getirilmiştir. Ödeneğini Sayın Bakan Yardımcımız temin ve tahsis etmiştir. İhale işlemleri ise Valiliğimizle koordinasyon dahilinde İl DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Gölköy Mesire Alanı hayırlı olsun” dedi.

Gölköy Barajı Rekreasyon Sahası Projesi tanıtım toplantısında DSİ 53. Şube Müdürü Kazım Doğru gerçekleştirdiği sunum ile basın mensuplarına proje hakkında bilgiler verdi.

Gölköy Barajı Rekreasyon Sahası Projesiyle; Bolu'nun içme suyu ihtiyacını karşılayan Gölköy Barajı’nın çevresinde Bolu Valiliği koordinesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılması planlanan mesire alanı ile, Barajın daha iyi korunması, çevresinin düzenli olarak temizlenmesi, giriş çıkışların kontrol altında tutulması ve Abant, Yedigöller Gölcük vb mesire alanlarına alternatif olarak ailelerin dinlenme alanı ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.

Tanıtım toplantısının ardından Sayın Valimiz Ahmet Ümit, Gölköy Barajı çevresinde yapılması planlanan 88 dekarlık alanda incelemelerde bulundu.