Bolu mantar üretim üssü oluyor

Bolu Belediyesi mantar üretiminde emin adımlarla ilerliyor. Köroğlu Kooperatifi Müdürü Bahadır Acar, son teknolojiyle donatılmış 21 yeni çadırı üreticilere teslim ettiklerini, 17 çadırın da yapımına devam edildiğini söyleyerek, “Çadırlarımız tamamlandığında yaklaşık günlük 10 ton mantar üretim kapasitesine ulaşacağız. Yaptığımız araştırmalara göre, bu da Türkiye’de şehir bazlı en fazla ikinci seviyedeki mantar üretimi olacak.” dedi.

<Bolu mantar üretim üssü oluyor


Kültür mantarı yetiştiriciliğinde üreticilere öncülük eden Bolu Belediyesi, Karacasu yolu üzerinde yaklaşık 13 dönümlük araziye 21 adet yeni Mantar Üretim Çadırı daha kurdu. Yaklaşık 20 ton kompost kapasiteli çadırlar, sözleşmeli üreticilere teslim edilerek, üretime başlanıldı. Tesislerin tam kapasiteyle üretime başlamasıyla birlikte Bolu Belediyesi’nin günlük mantar üretimi 10 tona çıkacak.

Acar: “Çadırlar, en son teknolojiyle yapıldı”

Mantar üretim tesisi hakkında bilgiler veren Köroğlu Yöresel Ürünler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Müdürü Bahadır Acar, yaptığı açıklamada, “Burası bizim 3’üncü tesisimiz. Daha önce Kalıcı Konutlarda bir yeri mantar üretim hanesine çevirmiştik. Atıl durumda mezbahamız vardı. Yaklaşık bir aylık bir çalışmayla orada da 8 tane oda yaptık. Bu işi yaygın hale getirmek için kullanılmayan arazileri de devreye sokmaya karar verdik. Bu bağlamda Park ve Bahçeler Müdürlüğü’müzün karşısındaki arazide 21 tane çadır yaptık.” dedi. Modern tesiste tüm çadırların son teknolojiyle donatıldığının altını çizen Bahadır Acar, “Çadırlar, en son teknolojiyle yapıldı. DC İnverter Klimaları, iklimlendirme sistemleri, kameralar var. Kapısında QR kod ile hangi üreticiye ait olduğu, kompost giriş tarihlerine kadar her şeyi takip edebilir hale getirdik. Üreticilerimize teslim ettik. Kompost girişleri başladı.” diye konuştu.
“Türkiye’nin şehir merkezi bazlı en çok mantar üreten 2. ili olacağız”
Acar son olarak, ikinci etap çalışmalarından da bahsederek, “İkinci etabımızda 17 tane çadırımız var. İlk yapmış olduğumuz 21 çadırın kapasitesi yaklaşık 144 metrekare, ikinci etabımız çadır başı 160 metrekare. Çadırlarımız tamamlandığında yaklaşık günlük 10 ton mantar üretim kapasitesine ulaşacağız. Yaptığımız araştırmalara göre, bu da Türkiye’de şehir bazlı en fazla ikinci seviyedeki mantar üretimi olacak. Bu çok sevindirici. Aynı zamanda istihdam demek. Burası tamamlandığında yeni anlaşmalarımızı da yaptık. Yeni etabı devreye alıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

Üretici Şermin: “Üretimin belediyenin kapsamında olması güven verdi”

Bolu Belediyesi’nin açtığı mantar yetiştiriciliği kursunda aldığı eğitim sonrası kiraladığı çadırda üretime başlayan Fatma Şermin’de, yaptığı açıklamada, Bolu Belediyesi’ne güvenerek eşiyle birlikte üretime başladıklarını söyleyerek, “Sosyal medyada mantar üretim işini eşim görmüştü. Sonra birlikte yapabilir miyiz? Diye konuştuk. Tabii belediye ve kooperatifin kapsamında olması bizim için güven verdi. Yapmaya karar verdik. Belediyenin eğitim kurslarına katıldım. Bu şekilde başladık. Daha ilk üretimimiz olacak inşallah. Dün tiftik tokmak yaptık. Bugün toprak serimi yapılıyor. Bundan sonra günlük sulamalar ve ilaçlamalar şeklinde devam edecek. Tesis, güzel. Kullanışlı alanları var. Uzaktan kontrol edilebilir olması çok güzel. Bizim için büyük avantaj tabi” diye konuştu.