Akbank, Yasal Sermaye Hesaplama ve Raporlama Otomasyonu için SAS ve Linktera’yı Tercih Etti

Dünya ileri analitik lideri SAS, Türk yazılım ve mühendislik şirketi Linktera partnerliğiyle Akbank’ın yasal sermaye hesaplama ve raporlama otomasyon süreçlerini kapsayan önemli bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında SAS’ın sunduğu yüksek performanslı altyapı sayesinde büyük portföylerde dahi sonuçların hızlı bir şekilde elde edilip, hesaplamaların günlük bazda yapılabilmesi sağlanacak. Proje aynı zamanda Türkiye’de Basel IV konfigürasyonunun uygulanacağı ilk proje olma özelliği taşıyor.

< Akbank, Yasal Sermaye Hesaplama ve Raporlama Otomasyonu için SAS ve Linktera’yı Tercih Etti

Türkiye’de gerçekleştirdiği önemli çalışmalarla yapay zeka ve analitik alanında değer yaratan SAS ile uçtan uca danışmanlık ve dijital dönüşüm projeleri yürüten Linktera, Türkiye’nin köklü bankalarından Akbank ile iş birliği yaptı. Bu doğrultuda SAS, regülasyona tam uyumlu şekilde geliştirdiği platformuyla Akbank’ın hesaplama ve raporlama süreçlerinin otomasyonunu sağlayacak. Proje ortaklarından Linktera ise Türkiye’deki güçlü kadrosu ve geniş proje tecrübesiyle yerel gereksinimlerin platform üzerinde  konfigüre edilmesi ve BDDK yasal raporlarının entegrasyonu konusunda uzmanlığını paylaşacak. Proje kapsamında sunulan güçlü altyapı sayesinde Standart, Temel ve İleri İçsel Derecelendirmeye Dayalı yaklaşımların her biriyle günlük bazda hesaplamaların yapılması ve yasal raporların üretilmesi hedefleniyor. Bununla beraber, proje Akbank’ın bağlı ortaklıklarının entegrasyonunu da içeriyor.   

 

Türkiye’nin ilk Basel-IV konfigürasyonu içeren kredi riski projesi

SAS Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Tayfun Topkoç  projeye dair yaptığı açıklamada; “Linktera iş birliği ile hayata geçirdiğimiz projede Akbank,  yasal sermaye ve kredi riski raporlamaları için baz teşkil eden Risk Ağırlıklı Varlıkların (RAV) Standart ve İçsel Derecelendirmeye Dayalı (İDD) yaklaşımlar kapsamında hesaplanmasını ve yasal otoriteye sunulacak raporların oluşturulmasını sağlayan “SAS Solution for Regulatory Capital” çözümünü tercih etti. Akbank, SAS ve Linktera iş birliği ile hayata geçirilen bu çalışma, Türkiye’nin ilk Basel IV konfigürasyonunu da içeren kredi riski projesi olma özelliğini taşıyor. Sağladığımız yüksek performanslı altyapı sayesinde büyük portföylerde dahi sonuçların hızlı bir şekilde elde edilip, hesaplamaların günlük bazda yapılabilmesi mümkün olacak” sözlerini ifade etti.

 

Akbank Teknoloji Ve Operasyon’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş ise “Türkiye’yi geleceğe taşıyacak öncü banka olma vizyonu ile her alanda rekabetçi projeler geliştirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yakın dönemde SAS ve Linktera firması ile yapmış olduğumuz stratejik ortaklık kapsamında, bankamızın risk raporlarını ve bankamızın sermaye yeterlilik gereksinimini günlük takip etmek için “SAS Solution for Regulatory Capital” uygulamasını seçtik. Bu proje ile Akbank’ın risklerini çok daha hassas ve yakından takip edebileceğiz. Regülasyonlara uyum açısından da bizi öne taşıyacak bu projemizi bankamız için stratejik görüyor ve önemine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Akbank Risk Yönetimi Başkanı Emre Kahraman “Bankamızın sermaye yeterliliği ölçülmesi hesaplamalarını modernize etme çalışmalarımız kapsamında yapılan piyasa araştırmalarında ihtiyaçlarımıza en uygun gördüğümüz “SAS Solution for Regulatory Capital” projesini tercih ettik. SAS ve Linktera iş birliği güvencesiyle başladığımız bu projede, mevcut durumda periyodik olarak hazırlanan BDDK yasal raporları, kamuya açıklanan risk yönetimi dipnotlarını otomatize ederken günlük olarak banka sermaye yeterlilik oranını hesaplamayı hedeflemekteyiz. Bankamızı geleceğe hazırlamak adına attığımız adımlardan Basel IV konfigürasyonları ise bankamız adına büyük önem taşımaktadır” dedi.